2.6.10.

magnetna rezonanca 31.o5. 2o1o.

Magnetna rezonanca je potvrdila loše stanje u kome se Staša nalazi. Na snimku se vidi da je tumorska masa uvećana i da se proširila po stablu.
Očajni smo!
Trenutno se Staša nalazi na Institutu za radiologiju, i prima četvrtu hemioterapiju. Trebalo je da prima zračnu terapiju, ali je moždano stablo pod otokom, i ako nastavi da otiče, što bi se najverovatnije desilo tokom zračenja, došlo bi do gušenja. Pošto je prethodno dobro odreagovala na hemio terapiju, postoje nade da će to opet da se desi i da je ponovo dovede u stanje da može da primi radio terapiju (ukoliko tumorske ćelije nisu postale rezistentne (otporne) na hemioterapiju!).
Kod meduloblastoma jedino zračna terapija može da da neki rezultat, i postojao je dobar momenat kada je bila u stanju da primi radioterapiju, ali sam tada insistirao da odložimo zračenje misleći da sam našao bolje rešenje, i da jačanjem imuniteta i alternativnim metodama možemo da pobedimo opaku bolest. Trebalo je tada uraditi snimanje magnetnom rezonancom, verovatno bismo sada imali drugu stvarnost. Ovakvim stavom i željom da prođe bez većih oštećenja koja mogu nastati daljim tokom lečenja, ugrozio sam Stašino ionako teško i neizvesno stanje i izlečenje.
Prolazimo kroz sukobe, optuživanja, rastrojenosti, koristimo lekove za smirenje, sa polovičnim učinkom.
Ovaj udarac je bio podjednako užasan i težak kao i prvo saznanje.
Videvši protivnika, Lana je odlučnija u nastavku borbe, dok je mene samlelo. Osim bola koji bi osećao svaki roditelj u ovakvoj situaciji, grize me pomisao da je propušten dobar momenat, i to mojom krivicom.
Nemam mira.
Uprkos svemu, nada postoji i dokle god je tako, nećemo prestati da skidamo zvezde sa neba.

tata Rista

12 коментара:

  1. Ne bi trebalo Rista to sebi da radi. To su teske odluke, niko ne moze da zna sta bi bilo. Sta da joj je ta terapija jos vise oslabila organizam, pa da od obicne prehlade nastrada? Niko to ne moze da zna... ne treba vam da se i time opterecujete :-(

    Nema pravila...

    ОдговориИзбриши
  2. Najgore što biste mogli da činite u ovakvoj situaciji jeste optuživanje i samooptuživanje. Fiksirajte se na veru i pozitivne misli. Redovno čitam i pratim. U borbi niste sami, imate divnu porodicu i divne prijatelje. Ono što je najbitnije, imate veoma hrabru i jaku devojčicu koja se u ni jednom trenutku nije predala. Idite dalje i napred.

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. nemojte sebe da krivite, verujem da vam teze ne moze biti od ovoga, ali morate psihicki da izdrzite zbog male stase... ja se nadam da ce biti bolje... pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. У оваквом тренутку само останите позитивни, морате се борити заједно, због Сташе. Издржите, не смете кривити себе јер нико не зна шта је могло да се деси. Најважније је сада да останете јаки јер сте потребни својој породици и Сташи на првом месту. :(

    ОдговориИзбриши
  5. Srecno sa nastavkom terapije! Tesko je u ovakvim situacijama donositi prave odluke i nikad se ne zna sta je moglo biti bolje...

    Ako tumorske celije postanu otporne na jednu vrstu hemioterapije, moze da se proba sa drugom (ljudi cesto promene nekoliko terapija u borbi sa bolescu). Da li je ova terapija ista kao prethodna, ili su lekari preporucili neku modifikaciju? Mozete da pricate sa njima o hemioterapijskim opcijama u ovom trenutku (sto je isto tezak izbor, ali mislim da treba pricati).

    Jos jednom srecno!!! Stalno mislim na vas i nadam se da cete istrajati!

    ОдговориИзбриши
  6. Risto, nemoj optuzivati sebe za nesto sto je van tvoje moci! Ti i Lana, i citava vasa porodica, ste uradili sve sto se moglo/moze uraditi... Borite se zajedno sa Stashom za svaku mrvicu njenog daha, svojom ljubavlju je hranite i lecite tamo gde medicina i lekovi ne mogu da pomognu! U najtezoj ste situaciji koja se moze desiti roditeljima, a ipak ne posustajete... Drzite se, Stasha vas treba... ali nemojte kriviti sebe za to sto se desava. Cudni su putevi Gospodnji, zajedno s vama se molimo i nadamo.
    Uz vas i Stashu svim srcem i mislima.
    Slavica i John

    ОдговориИзбриши
  7. Dragi Risto,da covek zna gde bi pao,on bi seo.Ti si sigurno mislio najbolje svojoj Stasi.
    DRZITE SEEE!
    Nesa,Bilja i Lara.

    ОдговориИзбриши
  8. Tata Risto, nemoj to da radis sebi, potreban si Lani i svojoj Stasi, ne odustaj, budi jak kao i do sada. niko ne zna sta bi uradio da je u vasoj situaciji, ali ako je za utehu ja licno bih sigurno prvo probala sa nekim alternativnim metodama....nemoj kriviti sebe, izdrzi, ne predaj se!

    ОдговориИзбриши
  9. Glavu gore, Stasa sve oseca. Pomoci ces joj najvise ako gledas napred. Sve je mguce, samo hrabro. Uspecete vi, mi smo uz vas. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман3. јун 2010. 07:25

    Žao mi je što ste uopšte u situaciji da morate da donosite takve odluke. Upravo sam pogledala moga sina koji trenutno mirno spava i mislim da bih poludela kada bih to morala. Na žalost, život je takav i ne bira. Jedino sam sigurna, da svaku odluku koju ste doneli doneli ste je sa najboljom namerom i željom. Znam da je sada nama sa strane lako reći da se ne optužujete i sl, međutim mi vam samo želimo dati snage za donošenje novih teških odluka, koje vas sigurno još čekaju.
    Do sada ste bili hrabri i jaki, i nadam se da ćete to biti i u buduće, kako bi ste to preneli i na vašu malu devojčicu. Jer budite sigurni, sve ono što vi osećate nesvesno prenosite i na nju.
    Želim vam svu sreću ovoga sveta.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман3. јун 2010. 09:17

    Saljem vam misli ljubavi i spokoja.Nemojte se optuzivati i svadjati,ako je dato da je ta terapija izleci ,izlecice je.Ako ne onda ce joj pomoci nesto drugo.Imajte vere, nemojte posustati.

    ОдговориИзбриши
  12. Dragi Risto,
    zelim da Ti se odlucnost i optimizam sto pre vrate jer si time lecio svoje dete i zasluzivao dosadasnja cuda!
    Desice se opet,verujem cvrsto,samo se drzite zajedno sada kada ste najpotrebniji jedni drugima...a i mi smo uz vas..
    Rajna sa porodicom

    ОдговориИзбриши