13.2.10.

Hemioterapija

Staša od juče prima hemioterapiju - carboplatinum i vepezid. Primaće to ukupno 3 dana, nakon toga pratiće se njeno stanje i ako bude mogla primiće radioterapiju.
Iz Hajdelberga je, na kraju, stigao negativan odgovor - sumnjaju da je ipak glioblastum i da ne mučimo dete dugačkim putovanjem. To je još jedna dijagnoza sa negativnim ishodom.
Ne predajemo se! Nastavljamo da joj dajemo redovno Sigmu, pergu i homeopatski lek namenjen specijalno za tumore. Takodje imamo više homeopatskih lekova za razne nus pojave, kao i za posle hemiotretmana.
Staši je dosadno, hoće kući (što će joj se verovatno ispuniti za 2 dana, pošto će je pustiti kući posle prvog tretmana), hoće da jede na usta (to još ne smemo da eksperimentišemo, naročito bez prisustva lekara) i hoće da hoda. Danas je hodala (uz očevu pomoć) ima dobar apetit, još uvek jako malo spava, vežba tako što levom rukom pomera i podiže desnu i tako pokazuje da može da vežba i desnom.

tata Rista

14 коментара:

  1. Veoma me je potresla prica o vasoj cerki Stasi.Slucajno sam naisla na Blog trazeci nesto po internetu.
    Glupo je da napisem,ali....znam kako se osecata,jer je moj sin pre godinu dana operisan sa nepune 2 godine na Neurohirurgiji sa dijagnozom Medulloblastom gr.IV.Prosli smo kroz pakao.
    Primio je 6 ciklusa hemioterapije na Onkologiji (trebala je terapija da se kombinuje sa zracenjem,ali je bio mali).Odmah po zavrsetku 6. terapije presadjene su mu maticne celije na Institutu za Majku i Dete,gde smo proveli 2 meseca u sterilnom bloku.Bio je veoma teskom stanju.I na Onkologiji i na Institutu su mu davali male sanse,ali im nisam verovala,jer od samog pocetka statistike me nisu interesovale.
    On je sada kod kuce,oporavlja se od svega.Jos uvek nehoda samostalno,ima strabizam i nerazumljivo prica,ali je do sada dosta napredovao...
    Samo snaga i volja nas je dovela dovde...Znam kolko je teska bolest i znam do cega moze dovesti,ali to sam stavila po strani i nastavili smo normalno da zivimo i naravno da se borimo...
    Svasta smo pokusavali,bili smo spremni i da odemo u Francusku na lecenje,ali sam shvatila da mu je mnogo bolje ovde okruzen porodicom i ljudima koji ga vole i koje on voli...to ga je i odrzalo...Ljubav i smeh...(on ni dan danas neshvata sta mu se desilo,jer je jako mali,jedino sto mi je trazio da mu se smejem,da mu citam i pevam i naravno da sam sve vreme uz njega,jer to sam i jedino mogla da uradim za njega)...
    Budite jaki i samo pozitivno ramisljate...to je supruga i mene odrzalo iako smo veoma mladi...
    Bilo sta da vam je potrebno,bilo kakvo pitanje ili savet tu smo...uz vas smo i Stasu...
    Pozdrav od porodice Baros i puno poljubite dete....

    ОдговориИзбриши
  2. Jasna, puno Vam hvala na podršci, znači nam!!!!
    Preneću roditeljima (oboje su sa detetom u bolnici) ovo što ste napisali.
    Ljubite svoje dete i nek je zdrav i sretan!!!!

    p.s. javite mi se na mail: yugo011@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  3. Danas sam tata Risti poslala na mobilni telefone doktora koji se bavi lečenjem ishranom. Ali on je iz Niša. U međuvremenu sam pronašla telefone doktorke koja radi u Beogradu i bavi se akupunkturom. Znam kako to može da zvuči, ali u ordinaciji u kojoj je ona radila lečila sam se od raznih stvari i zaista mi je pomoglo.
    Ne znam da li može nešto da uradi u Stašinom slučaju, ali sigurno može da poboljša opšte stanje njenog organizma, što će joj pomoći u podnošenju teških terapija i oporavku. Metoda koju ona primenjuje ne uključuje igle, već delovanje laserom na akupunkturne tačke. Što znači da ne treba da brinete za sterilnost igli.
    Doktorka se zove Snežana, ordinacija se nalazi u Mutapovoj ulici, a telefoni su:

    kuća 3674895
    ordinacija 2456450
    mobilni 064 5060045

    Znam da ima mnogo zloupotrebe i šarlatanstva u akupunkturi, ali ovo nije taj slučaj. Treba probati, pogotovo što je lečenje akupunkturom u mnogim slučajevima dalo iznenađujuće pozitivne rezultate. Slobodno se možete pozvati na mene, kao na višegodišnjeg pacijenta njenog pokojnog kolege, dr Bjelajca.

    Što se tiče novčane pomoći, ukoliko je potrebno pokrenuti širu akciju, već sam počela da se raspitujem za kontakte sa medijima i NVO koje bi možda mogle nešto da pomognu. U konkretnu akciju neću kretati, naravno, bez saglasnosti mama Lane i tata Riste.

    Mislimo na vas i želimo da na svaki način pomognemo.

    Puno pozdrava od
    Svetlane Seferović sa porodicom (tata Risti poseban pozdrav upućuje njegov profesor iz baletske škole!)

    ОдговориИзбриши
  4. Risto, sa tobom smo, tvojom porodicom, ljubimo Stasu. Posalji nam meil, ako nesto treba....tvoji prijatelji iz tima za kulturu vas pozdravljaju....bilo sta da treba, molim te javi. Ovo su dobre vesti..hoda, vezba, hoce da jede...samo napred HRABRA DEVOJCICE!
    Ruzica,Visnja sa decom,clanovi tima.

    ОдговориИзбриши
  5. Znam jednu devojcicu koja je imala tumor na mozgu i uspesno je izlecena... ali ne znam na kraju gde je operisana. Raspitacu se i saljem kontakt.

    Inace, znam da su kontaktirali neurohirusku kliniku u Hanoveru (jer sam ja slao te mejlove). Da li ste to probali? Treba poslati snimke i oni ce odgovoriti da li je moguca operacija i po kojoj ceni.]

    http://www.ini-hannover.de

    Prof. Samii

    ОдговориИзбриши
  6. Kontaktirani odavno, ne treba operacija, to je već obavljeno 24.decem.2009.g.
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  7. Ja zelim da vam unesem malo pozitivnosti u vasoj borbi, sa obzirom da sam imala slucaj zdrastvenog problema kod svog deteta, kada je imao 8 godina. Borba jeste teska, ali se isplati. Moj sin je imao problem kompletne smetnje na nervnom sistemu( zasusivanje nerava, da bi bolje razumeli o cemu se radi). Neurolog me je ubedjivao na neke terapije koje nisu nikako mogle da mi budu jasne. Terao me je da podpisem odgovornost. Rekao mi je da je neminovno i da moram da se prihvatim toga, jer inace za par godina u takvim slucajevima ( prilikom puberteta) deca umiru. Zasto je to receno tako ni dan danas ne znam,verovatno su to njihova iskustva. Bila sam jako uplasena,al nisam potpisala, vec sam trazila na razne strane objasnjena. Nisam mogla da se pomirim sa time sta mi je rekao, mada je on citao nalaze koje je uradila jedna druga ustanova i oni sami su mi rekli da stanje uopste nije dobro. Moj kucni lekar se nije slozio sa tom terapijom, jako je bio oprezan i rekao mi je da je to nezagarantovani poduhvat, ostaje zavistan od tih lekova i pojavljuje se poremecaj u organizmu i da on licno ne bi detetu davao tu terapiju, vec bi se odlucio na kompletno prirodne vitamine,ali u jako velikoj kolicini i raznovrsnoj. Naucio me je da kupim masinu za cedjenje i centrifugiranje sokova i ja sam verovanjem u to sta mi je rekao tako i postupila. Moje muke su bile ogromne, jer sam ga sama ocuvala, sama se brinula, radila i nikog nisam imala da mi pomogne,tako je nazalost bio moj slucaj. Ali ja nisam zalila ni delic sebe, ja sam sve postizala, ne pitajte me kako. Izbacila sam sve konzervirane tipove sokova i hrane, i mukotrpno se izborila i sledila postupke i nestrpljivo cekala sledeci termin kontrole. Posle godinu dana pojavila se manja poboljsanja, tako da je moj doktor tvrdio da ce da bude jos bolje, a ja sam mu mnogo verovala a i uverilo me je to sto moj sin nije vise treptao ocima. To mi je davalo jos vecu nadu, a da vam ne objasnjavam, koje su to muke primorati dete da pije sok od cvekle, celera, sargarepe,ali ja sam sve radil asa puno objasnjenja, ljubavi i kroz igru. Mada sam ja to spretno mesala sa jabukom, pomarandzom, mando, kivijem... Svaka kontrola je bila pozitivnija, a ja sam stalno verovala da je to to, da je sve dobro, u mojim ocima je bio zdrav....

    ОдговориИзбриши
  8. nastavak:... Danas je vec skoro prosao pubertet, ima 20 godina, zdrav je. Radili smo kontrolu prosle godine, a sada sasvim drugi neurolog nije mogao da se nacudi, pa me je pitao kako je moguce, da nije slucano ono bilo neko drugo dete. Onda sam mu pokazala sve nalaze od svake godine, i u svakoj godini pokazuje poboljsanje, tako da je rekao da je to cudo. Jeste cudo: prvo ja sam uvek verovala da je zdrav, da ce da ozdravi, svaki gutljaj koji je pio za mene je bio kao da pije zdravlje. Nikad nisam pomislila na reci koje mi je rekao onda onaj neurolog. Ja sam sebi rekla da moje dete ce da zivi, bice zdrav i ponasala sam se kao najnormalnija majka nazdravijeg deteta. Nikad nisam pomislila da mu se moze desiti nesto lose. On je mamin najzdraviji decko danas i pored toga postao je jako odgovoran, osecajan, razuman, vaspitan, disciplinovan i odlican ucenik- buduci student. Nikad ga niko nije zalio i ja to uopste nisam ni prenosila, sve smo radili normalno, kao da to nikad nije ni bilo. A evo ga upravo mi narucio sok od pomarandze. Pio je i aloe veru, pili smo zajedno, mada nisam sa time preterivala, jer u njoj ima malo konzervansa, ali zato smo se krkali ostalim vitaminima. Hranimo se zdravo i to je to. Verujte mi ishrana ima mnogo udela, samo ne bih mogla da nista govorim o vasem slucaju, jer tu ne znam kako vitamini deluju. Ali ja verujem, da je moja vera pobedila sve, a prirodni vitamini su bitni u zivotu. Verovati da ce sve biti u redu i da je pitanje dana kada ce ozdraviti, dovesce vam uspeha. I terapiju koju prima treba shvatiti kao pravu stvar i evo izlecice se. Ni jednog trenutka ne misliti na nesto drugo, nego evo ide na bolje, njoj je dobro, ona je zdrava, zabavljati je sto vise, svuda je voditi,koliko je moguce,mnogo joj znace podrska, pozitivnost i vama isto i imate je sa moje strane. Ja vidim da ce sve biti u redu. Gledajte i vi mojim ocima i bice tako i molite se svaki dan , zatrazite njeno zdravlje. Od sada cu i ja to raditi zajedno sa vama i pozivam sve da se molimo za Stasino zdravlje, da postane zdrava velika lepotica.
    Jedan veliki poljubac za Stasu.

    ОдговориИзбриши
  9. Da neko ne shvati nesto pogresno. Ja ne mislim da doktori nisu dobri, daleko od toga, ja verujem da su jako dobri, sposobni ljudi, a znam i to da treba malo birati. Razumete vi mene dobro. Ja i zubara biram. Garantujem vam da ima jako dobrih. Znamo mi to svi jako dobro. Ja prosto obidjem razne ordinacije i pogledam, ispitujem, a onda procenim i uvek uspesno odlucim, a onda im maksimalno verujem i uvek bude odlican potez. Tako sam i onda sa neurologom uradila, nisam se uzdala u tu osobu i izabrala drugaciji put i verovala u to sto cinim i evo sada, ipak idem brzo, brzo da spremim sok, inace ce mi izaci sef iz sobe i pitati gde je njegov sok. Danas on i sam sve spremi,ali kad radi, uci onda je mama tu.
    Pozdrav za sve i kunem vam se da je ovo istinita prica, nemam potrebe da vam pricam gluposti, a nadam se da ce nekome ovo pomoci u zivotu na bilo koji nacin. Verovanje i pozitivnost su jako veliki aduti coveka. Sve sto sam uspela u zivotu, je postignuto verovanjem koje mi je doprinelo da dodjem do toga.
    Preporucujem svakome da pogleda:
    http://www.youtube.com/watch?v=fvnDGnJEEUk

    izvucite pouku iz ovoga. Vredi, vredi, vredi.... Ne u bukvalnom smislu... ali povezite svako sa svojim zivotom. POZITIVNOST.

    ОдговориИзбриши
  10. Mnogo sam se potresla citajuci pricu o maloj Stasi i iskreno, ne znam zasto, nekako sam se vezala za ovu pricu. Borite se, nikad ne odustajte, budite pozitivni i verujte u cuda. Ipak, sve je u Bozijim rukama i ja stvarno verujem da ce sve to proci i da ce mala Stasa biti jedna zdrava devojcica... Sve najbolje, od srca...

    ОдговориИзбриши
  11. Ne mogu a da ne navratim na ovaj blog. Tuguje mi srce, ali molim se, nadam se da ce sve biti u redu i verujem da cu jednog dana Stasu upoznati kao veliku devojku- princezu.
    Molim sve ljude da mole sa mnom za nasu Stasu. Boze molim te, znam da ti mozes, ucini nam to.

    ОдговориИзбриши
  12. Hrabra devojcica, hrabri roditelji, koji i nemaju drugog izbora...molicu za Stasu i za vas.

    ОдговориИзбриши
  13. Dragi Boze, molim te Stasa mora da poraste i bude zdrava.Ja zelim da je upoznam jednog dana, da zajedno pijemo kafu i smejemo se, ti mene razumes, ti znas da to treba tako da bude i znas da ja i ti dragi Boze stvaramo cuda,znas koliko te molim.Znam da ti to mozes, molim te.

    ОдговориИзбриши
  14. Dragi kolega Risto, necu da sirim pricu, nemate vi vremene za pricu.
    Htela sam da kazem da stalno prateci vas blog i citajuce sva pisma, savete, recepte...nalazim da ima Mnogo korisnih i da ih dobro razmotrite, da nadjete koliko mozete vremena, i da vam kazem da ja duboko verujem u pobedu ljubavi, vere i molitve i za Stasin zivot i mir i za vas da bi imali snage za dalje. ...pozitivan stav i nema predaje!!!

    citiram reci jedne zene koja je vam je pisala "ja sam sebi rekla da ce moje dete ce da zivi, bice zdrav i ponasala sam se kao najnormalnija majka nazdravijeg deteta."

    Htela sam jos nesto, sto mi je prijatelj specijalista hirurgije za plucne bolesti rekao, da vam prenesem... sve gore napisano potvrdio je, da je svojim ocima ne verujuci gledao kako ljudi ozdravljuju putem molitve za zivot, narocito majke, i da molitva najbolje je da bude na mirnom mestu, u crkvi, u sumi, pored drvete...gde je nista nece remetiti....ponavljam to je savet doktora.

    Moc prirode je nesporna. Pravilna ishrana, cajevi i sl. Takodje savet pomenutog doktora, Hrana...Specijalna!
    Ono sta bih vam ja sada preporucila da obavezno probate, su pecurke, Maitake i Shitake, ima i drugih, ali ove su najbolje, posebno Mitake, a sinhrono kad se koriste daju savrsene rezultate.
    Evo nekoliko sajtova koje sam nasla: http://en.wikipedia.org/wiki/Shitake http://en.wikipedia.org/wiki/Maitake http://www.mushroomscience.com/
    http://www.healthcastle.com/herb_mushroom_maitake.shtml
    http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/ETO_5_3X_Maitake_Mushroom.asp
    itd.
    To su do sada najajci dokazani imunostimulatori i imunomodulatori celija.
    Ona se konzumira kao dijetalna, znaci spremaju se cajevi i supe na poseban Nacin, naci pravilno uputstvo, vrlo je jednostavno, zao mi je sad ga ne znam, saznacu.
    Bitno je jos, kazu, da ih treba naci Sveze, Organski gajene, susiti ( moze cak i fenom da bi se sto pre osusile ) i dalje pripremiti.
    Ne preporucuje se ista drugo da se koristi uz to kao hrana.
    Ako saznam gde se mogu nabaviti javljam odmah.

    Pozdravlja vas i volim sve, a Stasu volim i molim se za njenu snagu!!!
    Pozdravite je od drugarice Lune koja ce je sacekati da se igraju!
    Samo ne posustajte ni po koju cenu!!!

    Jasna Dramicanin

    ОдговориИзбриши